100% Free - No Signup Required

Free Breast Practice Test

These 10 free Breast practice questions include full answers and explanations for every question — no signup required.

10,000+
Practice Questions
130,000+
Learners
Pass
Guarantee
4.7/5
App Store Rating

10 Free Breast Practice Questions

  1. What blood vessel supplies the medial inner breast?

    1. Circumflex artery
    2. Subclavian artery
    3. Axillary artery
    4. Internal thoracic artery
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Internal thoracic artery

    The internal thoracic artery supplies oxygenated blood to the medial inner segment of each breast.

  2. What are the glands called that lubricate the areola?

    1. Spencer's glands
    2. Montgomery's glands
    3. Cooper's glands
    4. Supramammary glands
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Montgomery's glands

    Montgomery's glands are the glands that lubricate the areola of the breast.

  3. The presence of two mammary glands on one side of the body describes which congenital anomaly?

    1. Amazia
    2. Polymastia
    3. Macromastia
    4. Amastia
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Polymastia

    Polymastia is when there is >1 mammary gland on each side of the body (i.e., two breasts on the right or left). It is described as supernumerary breast tissue.

  4. How accurate is ultrasound in the differentiation of a cystic versus solid lesion of the breast?

    1. >96%
    2. <15%
    3. 70-76%
    4. 40-52%
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: >96%

    Ultrasound is between 96- and 100% accurate in differentiating between a cystic versus solid lesion. For this reason, ultrasound is often used as a supplemental tool alongside screening mammogram for further characterization of atypical findings.

  5. The most optimal imaging of the breast can be achieved through the use of which transducer?

    1. 10.0 MHz linear array
    2. 18.0 MHz curvilinear array
    3. 6.0 MHz linear array
    4. 3.0 MHz curvilinear array
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: 10.0 MHz linear array

    The patient’s breast size should be considered when selecting the transducer frequency to yield an appropriate resolution to penetration ratio. A 10.0 MHz or higher transducer provides the best resolution for the small-to-average sized breast, while the frequency may need to be lowered slightly (i.e., 8.0 MHz) for the larger-chested patient. Breast imaging is standardly performed using a linear transducer.

  6. In patients greater than 40 years of age, what imaging test is the gold standard for routine breast cancer screening?

    1. Mammogram
    2. Ultrasound
    3. MRI
    4. CT
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Mammogram

    An annual mammogram is widely accepted for malignancy screening, with modalities such as ultrasound and MRI as an accessory to differentiate cystic from solid structures (i.e., US) or in the presence of breast implants (i.e., MRI).

  7. Which segment of the breast ducts is lined with epithelial cells?

    1. Epithelial cells are not present within breast ducts
    2. Middle
    3. Inner
    4. Outer
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Inner

    Epithelial cells line the inner part of breast ducts.

  8. Which sign correlates to intracapsular implant rupture?

    1. Noose
    2. Linguini
    3. Stepladder
    4. Snowstorm
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Stepladder

    Visualizing the stepladder sign is the most reliable finding of intracapsular rupture in a silicone gel breast implant via ultrasound.

  9. Which abnormality or syndrome involves sclerosing superficial thrombophlebitis of the anterior thoracic wall veins?

    1. Marfan's disease
    2. Peau d'orange
    3. Fibrocystic breast
    4. Mondor disease
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Mondor disease

    This disease involves thrombophlebitis of the veins in the chest/breast tissues.

  10. Which of the following is the gold standard imaging examination for Ductal carcinoma in situ (DCIS)?

    1. Mammogram
    2. Ultrasound
    3. MRI
    4. CT
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Mammogram

    Ductal carcinoma in situ (DCIS) typically presents as suspicious microcalcifications which may be present with or without a coinciding mass. Suspicious microcalcifications on breast imaging are typically characterized by shape and distribution, suspicious shape raise concerns about their potential association with malignancy, these include: Amorphous, Coarse heterogeneous, Fine Pleomorphic, Fine linear or fine-linear branching microcalcifications. For this reason, mammography is the gold standard imaging test for DCIS.

Want More Breast Practice?

Join 130,000+ students who passed their registry exams with Prepry. Unlock the full Breast bank of 370+ questions, mock exams, and progress tracking.

25 free questions per exam plus the Question of the Day. No credit card required.