100% Free - No Signup Required

Free OB/GYN Practice Test

These 10 free OB/GYN practice questions include full answers and explanations for every question — no signup required.

10,000+
Practice Questions
130,000+
Learners
Pass
Guarantee
4.7/5
App Store Rating

10 Free OB/GYN Practice Questions

  1. What is the normal measurement for the lateral ventricle in the fetal brain?

    1. 10 mm
    2. 13 mm
    3. 11 mm
    4. 12 mm
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: 10 mm

    Any measurement of the lateral ventricles greater than 10 mm is considered enlarged.

  2. What is another name for Trisomy 21?

    1. Down Syndrome
    2. Patau Syndrome
    3. Edward Syndrome
    4. Digeorge Syndrome
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Down Syndrome

    Trisomy 21 is also known as Down Syndrome

  3. What uterine condition is seen when only one of the Mullerian ducts forms?

    1. Septate Uterus
    2. Unicornuate Uterus
    3. Arcuate Uterus
    4. Bicornuate Uterus
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Unicornuate Uterus

    If only one Mullerian duct forms, the result is a uterine malformation termed unicornuate uterus or unicornis unicollis.

  4. What sonographic procedure is effective in diagnosing endometrial polyps?

    1. Endometrial biopsy
    2. Dilation and Cutterage
    3. Saline Infused Sonohysterography
    4. Transvaginal 2D ultrasound
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Saline Infused Sonohysterography

    Saline Infused Sonohysterography lines the endometrial canal with fluid, creating an anechoic backdrop for the sonographer to readily image polyp(s).

  5. Which type of twins results from two separate fertilized zygotes that simultaneously implant into the uterine lining?

    1. Monochorionic-monoamniotic twins
    2. Monozygotic twins
    3. Dizygotic twins
    4. Azygotic twins
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Dizygotic twins

    Dizygotic twins, also known as fraternal twins, are formed when two separate zygotes are fertilized and implant into the uterine lining, resulting in two genetically distinct individuals.

  6. Cyclopia is frequently associated with which condition?

    1. Hypertelorism
    2. Micrognathia
    3. Macroglossia
    4. Alobar holoprosencephaly
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Alobar holoprosencephaly

    Cyclopia is the result of a severe defect in embryologic production of the bilateral orbits during evolvement of the prosencephalon.

  7. The sonographic finding of colpocephaly indicates what abnormality?

    1. Chiari Malformation
    2. Lobar Holoprosencephaly
    3. Agenesis of the Corpus Callosum
    4. Alobar Holoprosencephaly
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Agenesis of the Corpus Callosum

    Colpocephaly involves a teardrop-shaped lateral ventricle with dilation of the occipital horns and agenesis of the corpus callosum.

  8. What syndrome is associated with a proboscis?

    1. Trisomy 21
    2. Trisomy 13
    3. Holoprosencephaly
    4. Trisomy 18
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Holoprosencephaly

    Holoprosencephaly is a syndrome associated with facial clefts and a proboscis. With holoprosencephaly, there is abnormal brain development in which the prosencephalon (forebrain) fails to develop properly.

  9. Which renal anomaly is often associated with uterine anomalies?

    1. Unilateral Renal Agenesis
    2. Multicystic Dysplastic Kidney
    3. Polycystic Kidney
    4. Horseshoe Kidney
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Unilateral Renal Agenesis

    The genitourinary system forms at the same time during early development. When specific renal anomalies are identified, such as unilateral renal agenesis, the likelihood of uterine anomalies increases, therefore, the urinary and reproductive systems should be evaluated if unilateral renal agenesis is identified.

  10. What uterine condition presents with adhesions and scarring of the uterine cavity?

    1. Asherman's Syndrome
    2. Lynch Syndrome
    3. Endometriosis
    4. Adenomyosis
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Asherman's Syndrome

    Asherman's syndrome is an acquired uterine condition resulting from damage to the basal layer of the endometrium, with increased development of adhesions and scarring.

Want More OB/GYN Practice?

Join 130,000+ students who passed their registry exams with Prepry. Unlock the full OB/GYN bank of 715+ questions, mock exams, and progress tracking.

25 free questions per exam plus the Question of the Day. No credit card required.