100% Free - No Signup Required

Free Pediatric Sonography Practice Test

These 10 free Pediatric Sonography practice questions include full answers and explanations for every question — no signup required.

10,000+
Practice Questions
130,000+
Learners
Pass
Guarantee
4.7/5
App Store Rating

10 Free Pediatric Sonography Practice Questions

  1. During a neonatal abdominal scan, the sonographer identifies free fluid between the liver and right kidney. What is this fluid-filled space called?

    1. Morison's pouch
    2. Pouch of Douglas
    3. Space of Retzius
    4. Glisson's space
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Morison's pouch

    The space between the right kidney and liver, which can become fluid-filled with abdominal etiologies via the right paracolic gutter, is called Morison's pouch.

  2. A 9-year-old patient presents to the emergency department with acute right lower quadrant abdominal pain and elevated white blood cell count. The appendix is not identified during a limited abdominal scan to image the appendix. However, the sonographer visualizes a collection in the right lower abdominal quadrant. This is most likely?

    1. Abscess
    2. Hematoma
    3. Free-fluid
    4. Impacted bowel
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Abscess

    Due to the patient's history of elevated white blood cell count and acute pain, without notation of trauma, this most likely represents an abscess in the right lower abdominal quadrant, which can relate to the scenario of a ruptured appendix.

  3. Jaundice may be visualized when which lab value is elevated?

    1. Red blood cells
    2. White blood cells
    3. Prothrombin time
    4. Bilirubin
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Bilirubin

    When bilirubin is elevated, jaundice may be visualized. An increase in bilirubin may occur in the presence of liver disease, blood disorders, and blockage of bile ducts.

  4. What is the term for the presence of anechoic fluid surrounding a testis?

    1. Lymphocele
    2. Pyocele
    3. Hematocele
    4. Hydrocele
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Hydrocele

    Hydrocele is the filling of simple fluid between the tunica vaginalis visceral and parietal layers.

  5. Which genetic, metabolic liver disease involves thick, viscous secretions that affect many other organ systems?

    1. Macrovesicular steatosis
    2. Primary hemochromatosis
    3. Cystic fibrosis
    4. Acute portal vein thrombosis
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Cystic fibrosis

    Cystic fibrosis is a genetic disorder caused by mutations in the CFTR (cystic fibrosis transmembrane conductance regulator) gene. Concerning liver function, the defective CFTR protein impairs water and solute movement via chloride secretion, which is necessary for proper bile flow. This can result in biliary cirrhosis, portal hypertension, and abnormal sodium and chloride transport. These liver-related complications can contribute to progressive liver disease in some individuals with cystic fibrosis. Early detection and management of liver complications are essential for improving the overall health and quality of life for cystic fibrosis patients.

  6. In this transcranial Doppler evaluation, which vessel is being interrogated?

    1. PCA
    2. ACA
    3. Basilar artery
    4. MCA
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: MCA

    In this transtemporal window of the circle of Willis, the middle cerebral artery (MCA) demonstrates normal flow direction towards the transducer.

  7. All of the following are major cranial bones EXCEPT?

    1. Ethmoid
    2. Temporal
    3. Parietal
    4. Sinusoid
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Sinusoid

    Major cranial bones include parietal, temporal, occipital, frontal, ethmoid, and sphenoid bones, which on sonogram appear hyperechoic with posterior shadowing.

  8. What kind of transducer is most effective in imaging the premature neonate's tiny, superficial peripheral vessels?

    1. Hockey stick transducer
    2. Sequential linear transducer
    3. Curvilinear transducer
    4. Sector transducer
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Hockey stick transducer

    A high-frequency linear array hockey stick transducer, typically between 9 to 14+ MHz, provides optimal resolution and imaging of tiny, superficial structures such as peripheral vascularity in the premature neonate.

  9. Which of the following is a collection of embryologic originating disorders with an incomplete or absent fusion of posterior midline structures?

    1. Spinal dysraphism
    2. Neurulation
    3. Notochordal regression
    4. Upper vertebral defects
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Spinal dysraphism

    A collection of embryologic originating disorders where there is an incomplete or absent fusion of posterior midline structures is spinal dysraphism, which may be skin covered (occult) or open defects.

  10. Which of the following is NOT an indication for superficial soft tissue ultrasound?

    1. Palpable mass
    2. Cyanosis
    3. Abscess
    4. Foreign body
    Show Answer & Explanation

    Correct answer: Cyanosis

    Superficial soft tissue ultrasound examinations are often performed to identify soft tissue abnormalities such as abscess, foreign body, cellulitis, or palpable mass. Ultrasound is commonly preferred over modalities that utilize ionizing radiation as the pediatric group is a radiosensitive population.

Want More Pediatric Sonography Practice?

Join 130,000+ students who passed their registry exams with Prepry. Unlock the full Pediatric Sonography bank of 390+ questions, mock exams, and progress tracking.

25 free questions per exam plus the Question of the Day. No credit card required.